Hirdetés

TikTok helyett inkább Instagram Reels?


2020 július 26. 08:00
Hirdetés

A fiatalok lehet imádják, de mások betiltják. A TikTok körüli mizéria egyre nagyobb méreteket ölt...

Indiában már betiltották a TikTok használatát, de az Egyesült Államok és Ausztrália is fontolgatja az app eltávolítását. A rendkívüli népszerűségnek örvendő alkalmazásról sokan úgy vélik, hogy nemzetbiztonsági veszélyt jelent, mert Kína azon keresztül gyűjt adatokat. Eddig kézenfekvő bizonyítékot senki nem tudott felmutatni, de már több szakértő is jelezte, hogy valami nem stimmel az alkalmazással. Ennek ellenére 2019 óta a letöltési rangsorok élén van, 800 millió aktív felhasználóval. Idén tavasszal el is érte a kétmilliárd letöltést. Milliós nagyságokra vetítve az alábbi országok voltak az app leglelkesebb hívei.

Az alkalmazást messze a leggyakrabban Indiában töltötték le, de az ottani tiltás után már Kína a jelenlegi legnagyobb piac a testvér appal, a Douyinnal és utána következik az Egyesült Államok.

A ByteDance szerint egyedül a Douyin, azaz a Kínán belül elérhető alkalmazás esik a ország törvényeinek fennhatósága alá, a TikTok pedig ilyen szempontból biztonságos és nem fér hozzá a felhasználói adatokhoz a Kínai Kommunista Párt. Az elszeparálódást azzal is próbálták erősíteni, hogy a TikTok élére a Disney volt vezérigazgatóját, Kevin Mayert nevezték ki, illetve a hongkongi események után kivonultak a városállamból. Mindezek ellenére az amerikai államtitkár, Mike Pompeo továbbra is fenyegetésként tekint a TikTokra, emiatt úgy néz ki, hogy a ByteDance további lépésekre készül, hogy elejét vegye az app USA-ból való kitiltásának. Előfordulhat, hogy új székhelyet választ magának a cég, de olyan pletykák is felröppentek, hogy amerikai befektetők vennék meg az alkalmazást. 

A TikTok “sérülékenységét” kihasználva az Instagram be is dobta tesztelni új funkcióját, mely nagyon hasonló a TikTok-hoz. 15 másodperces videókat lehet készíteni vele, amelyek alá katalógusból válogatott zenéket, hangokat lehet vágni. Az Instagram Reels egyelőre teszt fázisban van. Eddig Brazíliában, Franciaországban, Németországban és Indiában volt elérhető, de augusztustól az Egyesül Államokban is kipróbálhatják a felhasználók. Ha valóban kitiltásra kerül az USA-ból a TikTok, akkor a rövid és vicces videók készítéséhez az Instagram verziója lehet az új alternatíva.

A megjelent konkurens megoldásokra reagálva a TikTok létrehozott egy 200 millió dolláros alapot, amelyből top tartalomgyártói részesedhetnek 2021-től. Nagy valószínűséggel ezzel a támogatással szeretnék még vonzóbbá tenni felületüket és megtartani a népszerű videokészítőket. Szólj hozzá