Hirdetés

Nagyon hasznos funkcióval bővült az Instagram


2019 október 6. 12:00
Hirdetés

Az Instagram új fejlesztése az internetes zaklatás elleni küzdelmet hivatott segíteni.

A mai fiatalok (12-20 év között) jelentős százalékát érinti az úgynevezett cyber bullying. Ezek a zaklatások pedig igen nagy számban történnek az Instagram felületén keresztül. Ezen zaklatók letiltása vagy követésének leállítása, esetleg jelentése csak még rosszabbá tehetik a helyzetet, mert az elkövető másik névvel regisztrálva akár sokkal durvábban is folytathatja tevékenykedését. Emiatt hozta létre az Instagram a Restrict beállítást, amely ha az elképzelések szerint működik, akkor a felhasználóknak olyan védelmet nyújt, amelyről a zaklató nem is szerez tudomást.

A profilunk jobb felső sarkában található menübe kell belépni. Ott a Beállítások/Adatvédelem alatt érhető el a Korlátozott hozzáférésű fiókok funkció, ahol korlátozhatjuk a zaklatót. Illetve az adatlapján szintén a jobb felső sarokban a kis pöttyökre kattintva érhető még el ez a mód. Nem kell privátra állítani fiókunkat vagy letiltani a problémás felhasználót, hanem egyszerűen ezt a korlátozást kell használni. A másik nem fogja tudni, hogy korlátoztuk, sőt azt sem fogja észrevenni, hogy a bejegyzéseinkhez fűzött kommentjeit rajta és rajtunk kívül senki más nem látja. Sőt, ha privát üzenetet küld, nem fogja látni, hogy azt elolvastuk-e, illetve elérhető státuszunkról sem fog tudomást szerezni.

Remélhetőleg ez az újítás segít majd az internetes zaklatások visszaszorításában az Instagram felületén, bár a nagyon megrögzött inzultálók biztos találnak kiskapukat még így is (pl. más profilról megnézik láthatóak-e hozzászólásaik).

Az Instagram ezen kívül bevezetett egy olyan szűrőt, ami mesterséges intelligenciát használva figyelmezteti a kommentelőt még a közzététel előtt, hogy tartalma esetlegesen kéretlen vagy sértő lehet mások számára. Ezzel próbálják elérni, hogy a felhasználók (főként tinédzserek) felismerjék, ha hozzászólásuk nem éppen illendő.

Jelenleg is folyik a tesztüzeme a lájkok elrejtésének a Facebook és Instagram felületén. Ezzel a lépéssel a másokkal való összehasonlítgatás nyomását és a másoknak való megfelelési kényszert szeretnék csökkenteni a közösségi oldalak.Szólj hozzá