Hirdetés

Mi lesz a sorsa a Huaweinek?


2019 május 24. 07:00
Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúnak a Huawei issza meg a levét?

Az Amerikai Egyesült Államok feketelistára tette a Huaweit és várhatóan más kínai cégek is követik majd. Donald Trump kiberbiztonsági fenyegetettségre hivatkozva megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy kereskedelmi kapcsolatot folytassanak a kínai óriásvállalattal. A Google anyacége is úgy döntött, hogy a jövőben a Huawei és Honor készülékek már nem kaphatják meg az Android operációs rendszert.

A Google beszámolója szerint azonban a jelenlegi felhasználóknak nem kell aggódnia, mert a korlátozás majd csak az újonnan gyártott készülékekre fog kihatni, a jelenleg forgalomban lévőkre nem vonatkozik. A jövőben gyártott Huawei okostelefonokon és tableteken az operációs rendszeren kívül a Google alkalmazásai sem lesznek elérhetőek (Google térkép, Gmail, Google Play áruház). A Google mellett a Qualcomm és Intel is megszünteti az együttműködést a kínai céggel, mellyel a Huawei laptopok kerülnek majd igazán bajba. A Microsoft kínálatából például már el is tűntek a termékek. Az ősszel megjelenő Android Q bétájából is törölték a Huawei Mate 20 Pro készüléket, így vélhetően az Android Q rendszertől elköszönhetnek a Huawei tulajdonosok.

Hétfői napon felfüggesztették 90 napra a korlátozásokat a könnyebb átmenet érdekében. Tehát a Huawei 2019.augusztus 19-ig ugyanúgy dolgozhat tovább az amerikai cégekkel mint eddig, de ezalatt a három hónap alatt ki kell találniuk hogyan tovább. A kínai cég egy ideje készülhetett egy ilyen csapásra, mert 2012 óta dolgoznak egy saját operációs rendszeren, de kérdéses, hogy Kínán kívül értékesíthetőek lesznek-e az új rendszerrel gyártott készülékek. A google szerverekkel kommunikáló appok ugyanis nem lesznek kompatibilisek más operációs rendszerrel működő eszközökkel, hacsak nem fejleszt mindenki majd az új platform miatt. A Huawei vezérigazgatója mindezek ellenére optimista és elmondása szerint van tervük és megoldásuk az ügy kezelésére. Az amerikai szükségállapot bejelentése után a Huawei jelezte, hogy jogorvoslattal fog élni, ráadásul a bojkott nem egy amerikai állampolgár megélhetését is veszélyezteti. Felreppent a hír miszerint egy újabb cég szűnteti meg kereskedelmi kapcsolatát a kínai vállalattal, méghozzá a világ egyik legnagyobb mobilprocesszor-gyártója, a brit ARM, mellyel a Huawei készülékek processzor ellátása kerül veszélybe. Kíváncsian várjuk az újabb fejleményeket és hogy mit lép erre a Huawei.

Egy magyar youtuber is reagált az eseményekre! Nézd meg ide kattintva videóját!Szólj hozzá