Hirdetés

Már elérhető a Facebook Messenger Rooms


2020 május 22. 09:00
Hirdetés

Élesítették a Messenger szobáit, ahol egyszerre akár ötvenen is chatelhettek időkorlát nélkül.

A Zoom, Skype, Google Meet, Microsoft Teams mellett egy új rivális tűnt fel a színen, aki a csoportos videóhívásokat támogatja. A legnagyobb közösségi oldal is csatlakozott azon szolgáltatók sorába, akik a jelenleg kialakult helyzetre reagálva, az igényeknek megfelelően lehetőséget biztosít a csoportos videochatelésre. A koronavírus megjelenése óta jelentősen megnövekedett az online interakciók száma. A Messengeren keresztül történő videohívások száma például a duplájára emelkedett, így érthető, hogy a Facebook ezt a funkciót továbbfejlesztette. A csoportos videóhívás eddig is elérhető volt. Egy meglévő csoportnál jelenleg is bármikor indítható hívás, amelyhez akár ötven ember is csatlakozhat, de a képernyőn egyszerre csak hat fő képe jelenhet meg.

Az újonnan fejlesztett szoba létrehozásával bárkit meghívhatunk, még olyan embereket is, akik nem ismerőseink az oldalon, sőt még azokat is, akik nem Facebook-felhasználók. A szoba létrehozója egy hivatkozást küld a meghívottaknak üzenetben, e-mailen vagy Messengeren keresztül. Erre a hivatkozásra kattintva lehet csatlakozni a videós beszélgetéshez. Csevegés közben használhatjuk a Messenger vicces szűrőit is, habár egy komoly üzleti meeting, esetleg állásinterjú közepette lehet jobb nem nyuszifüleket növeszteni vagy pirítóssá válni. A szobából bárki, bármikor távozhat, illetve a szoba létrehozója ki is “dobhatja” onnan a tagokat. Sőt akár be is zárkózhatnak a résztvevők, ha már nem szeretnének több tagot látni a szobában.

Messenger Room létrehozása:

Okostelefonon és számítógépen keresztül is elérhető a funkció. Utóbbin a Facebook oldalán belül kell a Messengerre kattintani, ahol a Chatek mellett található kis videós ikont (plusz jellel a közepén) kiválasztva van lehetőség szoba létrehozására. Okostelefonon pedig a Messenger alkalmazásában alul az “Emberekre” kattintva érhető el a funkció. 

A Zoom biztonsági fiaskói után jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy mennyire megbízható a Facebook verziója. 

Először is a szoba létrehozója eldöntheti, hogy ki csatlakozzon a beszélgetéshez és hogy ki lássa a szobát. Bármikor eltávolíthatja a nem kívánatos személyeket onnan, illetve a Facebookon letiltott személyek alapból nem tudnak csatlakozni a beszélgetéshez. A szobát le is lehet zárni. Ezesetben már új résztvevő nem tud csatlakozni, de a bentlévők bármikor elhagyhatják a terepet. Lehet jelenteni is azokat a szobákat, amik vélhetően sértik a Facebook irányelveit. A Facebook a beszélgetéseket nem rögzíti semmilyen formában és nem is hallgatózik. Az ismeretlen résztvevők nem kapnak többlet információt beszélgető partnereikről, csak a Facebookon nyilvánossá tett adatok érhetőek el számukra is. Ha nem Facebook-felhasználóként csatlakozunk egy szobához, akkor csupán a nevünket kell megadni, hogy a többi résztvevő be tudjon azonosítani minket. A szobák linkjeit véletlenszerű karakterekből (számok és betűk különböző kombinációi) állnak, megnehezítve ezzel a hackerek dolgát. Minden szoba létrehozásakor új link generálódik. Továbbá hirdetések sem jelennek meg a szobákban.

Csodát persze azért ne várjunk még a funkciótól. A képminőség erőteljesen le van butítva, illetve egy kis késedelem is várható a kép és hang tekintetében. Szólj hozzá