Hirdetés

Hogyan készíts rövidfilmet?


2019 március 19. 13:55
Hirdetés

Mindig is filmes karrierről álmodoztál? Elképzelted már magad a vörös szőnyegen? Mi több, már láttad magad egy arany szobrocskával a kezedben? Hát, nem véletlen van a mondás, hogy "Merj nagyot álmodni!".

Egy filmkurzus során megtanulhatod az alapvető filmes fogalmakat (snitt, szinopszis, plánok, kameraállások, kameramozgások, vágástípusok, filmes műfajok stb.) Kezedbe foghatsz egy fényképezőgépet, egy kamerát, megismerkedhetsz egy vágóprogrammal, talán még hangstúdióba és forgatásra is eljutsz. Megnézhetsz számos “klasszikust”, azaz fekete-fehér művészfilmeket, színes művészfilmeket, amelyek nagy valószínűséggel vagy kiütik a biztosítékot (pl. Andalúziai kutya), vagy felfedezed a mélyebb mondanivalójukat. Azonban azt nem lehet elvárni egy elméleti és jó esetben némi gyakorlati oktatástól, hogy Steven Spielbergként hagyod el az iskolapadot.

Ha szeretnél filmes lenni, akkor bele kell vágni és készíteni a tartalmakat. A jelenlegi technológiákkal (pl. okostelefon) és csatornákkal (pl. youtube) manapság ez nem is lehetetlen vállalkozás. Nyilván hollywood-i blockbuster filmek gyártására nem elég egy sufnituningolt stúdió, ezért érdemes valami elérhetőbb formával indítani. Mint például a rövidfilm.

A rövidfilmek lehetnek a pár perctől az egy óráig terjedő alkotások, de általában a 15-20 perces művek a jellemzőek. Főként egy adott témára koncentrálnak, egy lendülettel viszik végig az alkotást, egy üzenetet próbálnak közvetíteni és hatni akarnak a közönségre, mely általában nem a nagyközönség, hanem inkább a filmfesztiválok szakmai zsűrije.

Eljutni olyan neves eseményekre, mint a Berlini, Cannes-i, Velencei vagy Sundance Filmfesztivál felér egy álommal. Hát ha még az ember díjat is kap az alkotásáért. És nem egy magyarnak sikerült elérni ezt az álmot. Sőt, voltak, akik az Oscar-díjat is bezsebelhették. Elsőként A légy című animációs rövidfilmért Rófusz Ferenc vehette át az arany szobrocskát. 2016-ban pedig Deák Kristóf a Mindenki című élőszereplős alkotásáért mondhatta a köszönőbeszédet. Ezen kívül számos mű vált ismertté a modern médiumoknak köszönhetően. Ilyen például M. Tóth Géza pár perces alkotása a Maestro is.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan készíthetsz rövidfilmet, akkor nézd meg itt a Broadtest videóját!Szólj hozzá