Hirdetés

Hagyd, hogy rabul ejtsen!


2019 április 12. 08:00
Hirdetés

Oculus Rift, HTC Vive, Sony PlayStation VR, Samsung Gear VR és társaik. Pár ezer forinttól a több százezerig kaphatóak VR eszközök. Melyiket válasszuk?

A HTC és Valve által fejlesztett VR headset idén tavasztól már hivatalosan is vásárolható hazánkban. A Vive még 2015 márciusában került bemutatásra és az első fogyasztói verzió 2016. júniusában jelent meg. A HTC Vive a VR és AR technológiát ötvözi. A beépített szenzorok felmérik a felhasználó környezeti adottságait, majd a Steam VR Base segítségével a valós környezet alapján hozza létre a virtuális világot. A headset rendszere lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy 3D-s térben mozogjon és mozgáskövető kézi vezérlőket használjon a környezettel való együttműködéshez. A mozgás pontos lesz, a virtuális valóság illúziója pedig maximális élményt nyújt.

Az Oculus VR által fejlesztett Oculus Rift az elsők között volt a VR szemüvegek piacán. 2016 márciusában vált elérhetővé a hétköznapi vásárlók számára. A Rift szemenként 1080x1200-as felbontású, 90 Hz képfrissítés rátájú és 110° látószögű OLED kijelzővel rendelkezik. Az Oculus Rift mozgásvezérlő rendszere Oculus Touch néven ismert. A vezérlőket a headseten található rendszer a 3D-s térben teljes mértékben nyomon követi. A fejpánton elhelyezkedő 3D fejhallgatók pedig a tökéletes hangzásról gondoskodnak.

Míg az Oculus Rift és HTC Vive PC kompatibilis, a Sony PlayStation VR kifejezetten Sony PlayStation konzolhoz lett készítve. 2016 októberében jelent meg a piacon. Full HD felbontású, OLED kijelzővel rendelkezik, melynek képfrissítési rátája 120 Hz és 100° a látószöge. A 360°-os fejmozgás lekövetését kilenc LED izzós rendszer és giroszenzorok biztosítják. A VR élményt pedig meg tudod osztani másokkal, hiszen a Playstation Networkon keresztül akár multiplayer módban is használhatod az eszközt.

A Samsung Gear VR a Samsung és az Oculus VR közös fejlesztése, mely 2015 novemberében jelent meg. A használatához nincs másra szükség, csupán egy kompatibilis Samsung okostelefonra. A telefon által kibocsátott képet alakítja át a headset 360°-ban érzékelhető VR élménnyé. A készülékkel 360°-ban készült alkotások tekinthetők meg.

Ehhez hasonló univerzális VR szemüvegek jelentek meg a piacon, melyek akár Android és iOS rendszerű okostelefonokkal is kompatibilisak és árban jóval kedvezőbbek, habár a fenti eszközök VR élményével nem tudnak vetekedni.

A VR eszközöket hazai videósok is kipróbálták.

TheVR - HTC Vive

IceBlueBird - Oculus Rift

GameStar Hungary - Sony PlayStation VR

Játékőrület II Ebeni - Samsung Gear VRSzólj hozzá