Hirdetés

Egy drezdai cég műanyag hulladékból üzemanyagot készít


2019 július 5. 07:00
Hirdetés

Ezzel a rengeteg, nem újrahasznosítható műanyag hulladékkal valóban nem lehet semmit sem kezdeni? De igen! Egy német cég megtalálta a megoldást!

Évente több mint 6 millió tonna műanyag hulladék keletkezik csak Németország területén. Ennek egy része újrahasznosításra kerül, de így is millió tonnányi kerül külföldi elszállításra, ahol egy része elégetésre kerül, esetleg ellenőrizhetetlen lerakatokban kötnek ki vagy mint jól tudjuk, az óceánban végzik...Az Ellen MacArthur Alapítvány előrejelzései szerint 2050-re a műanyag hulladékok nagyobb számban lehetnek jelen a tengerekben mint a halak.

Szerencsére egyre több alternatív módot találnak a nem újrahasznosítható műanyag hulladékok felhasználására. A Biofabrik nevű drezdai cég elkészítette a prototípusát egy olyan gépnek, ami a műanyag szemétből üzemanyagot készít. Nem is akármilyen arányban és nem is akármennyi idő alatt. 1 kg műanyagból megközelítőleg 1 liter üzemanyag készül és napi szinten körülbelül 250 kg hulladékot tud feldolgozni. A gép egy viszonylag ismert eljárást, a pirolízist alkalmazza. Riedel és csapata zéró-oxigén környezetben 500 fokos hőmérsékletre melegíti a aprított műanyag hulladékot, hogy kiszűrje az olyan szemét származékokat, mint a homok és a só. A végén egy sötét, viszkózus folyadék csöpög ki: Jackpot. A Biofabrik vezérigazgatója, Oliver Riedel szerint a világ legnagyobb olajmezején csücsülünk.

Elképzelése szerint a hotelekkel és önkormányzatokkal karöltve meg tudnák tisztítani a strandokat. A helyieket és turistákat is ösztönöznék a műanyag hulladékok összeszedésére úgy, hogy egy kisebb összeggel honorálnák a gyűjtést. Amellett, hogy rengeteg műanyag hulladék szigetet tudnának így felszámolni, még üzemanyagot is termelnének, melyet aztán hajók és generátorok meghajtására használnának. Általában a műanyag hulladékok olyan partokat szennyeznek be, ahol az energiaellátás is szegényes. Így mindkettőre megoldást nyújtana az új technológia.

Az első gépet egy flensburgi csomagoló gyárban fogják üzembe helyezni, ahol kb. 1000 kg műanyag szemét keletkezik egy nap alatt. Riedel továbbá 35 ország helyi kereskedőivel is folytat tárgyalásokat és szerződéseket kötött már Ausztráliával, Japánnal, Koreával, Törökországgal és az Egyesült Államokkal is. A célja, hogy az év végére a 20 legnagyobb ipari országgal együttműködhessen és a szemétből pénzt teremtsen. A cég egyébként hulladékolajból is készít üzemanyagot.Szólj hozzá