Hirdetés

Bye-bye photoshopolt képek


2020 január 16. 14:00
Hirdetés

Ne lepődj meg, ha az Instagramon kitakarásra kerülnek azok a képeid, amelyek nem az alkalmazás saját képszerkesztőjével lettek módosítva!

Sok felhasználót érzékenyen érintett az Instagram újítása, amelyre a közösségi felület már múlt év végén felhívta a figyelmet. Lényegében arról van szó, hogy a manipulált képeket kitakarja a felület és egy figyelmeztető szöveg jelenik meg helyettük. Maga a poszt megjelenik a felhasználó profiljánál és követői hírfolyamában is, de a kép csak sokszori kattintás után válik láthatóvá. Ráadásul az így “letiltott” tartalmakat a hashtag és a felfedezés oldalak sem listázzák. Ezeknél a posztoknál a “See Why”-ra kattintva meg lehet nézni, hogy ki és miért ítélte hamisnak a bejegyzést, a “See Post”-ra nyomva pedig elérhetővé válik az elfedett tartalom.

Mindez az álhírek és kamu képek terjedését hivatott megakadályozni. Az elképzelés szerint az emberek a figyelmeztetések miatt körültekintőbben nézik, olvassák és osztják meg majd a tartalmakat. Amivel nem is lenne gond, hiszen az álhírek és álinformációk egyre nagyobb teret hódítanak és az ellenük folytatott harchoz szükség van az ilyesfajta intézkedésekre. Azonban sajnálatos módon olyan tartalomgyártók is fennakadnak a rostán, akik művészi indítattásból manipulálják a képeket. Itt van például @mixsociety, akinek a gyöngyörűen átszínezett képét takarták ki.Az összes olyan fotó áldozatul eshet, amely nem az Instagram saját szűrőivel lett módosítva. Emiatt a photoshopolt képek is rizikósak lehetnek. Jól látszik tehát, hogy az Instagram azonosítási rendszerén van még mit finomítani azért, hogy a fotósok, grafikusok, digitális művészek és a kreatív emberek által szerkesztett képek ne legyenek falsnak bélyegezve.Szólj hozzá