Hirdetés

Az iOS 13 legmenőbb funkciói


2019 július 7. 07:00
Hirdetés

Ismerd meg a legérdekesebb és leghasznosabb újításait az Apple iOS 13-nak a Dark Mode-tól a videószerkesztésen át az adatvédelmi funkciókig.

Az Apple minden évben, az újabb operációs rendszerének bejelentésekor elképesztő mennyiségű információt tud felhasználóira zúdítani. Nincs ez másképp az iOS 13 esetében sem. Az ősszel megjelenő verzió az új alkalmazások és funkciók, teljesítmény- és felhasználói felület fejlesztések armadáját ígéri.

Íme a legérdekesebb új funkciók és kiegészítések az iOS 13-ban, a Memoji matricáktól a videószerkesztésen át az adatvédelmi eszközök arzenáljáig.

Dark Mode (Sötét mód)

Nem kell egyesével engedélyezni minden egyes alkalmazásnál (már amelyik támogatja) az elsötétítést, helyette az egész telefonra kiterjeszthetjük a sötét módot és növelhetjük üzemidőnket.

Bejelentkezés Apple-lel

Nem kell Facebook vagy Google fiókkal bejelentkezni különböző alkalmazások használatakor, elég egy érintéssel és Face-ID-val hitelesíteni a belépést, így nem kell attól tartani, hogy egy harmadik fél leköveti vagy felfedi személyes adatainkat.

Email cím elrejtése

Az Apple megadja a lehetőséget felhasználóinak, hogy eldöntsék megosztják e-mail címüket vagy inkább elrejtik azt az alkalmazások vagy szolgáltatások elől. Ha nem szeretnék kiadni e-mail címünket, akkor megengedhetjük, hogy az Apple egyedi, random e-mail címet hozzon létre az alkalmazásokhoz, melyről az üzenetek és értesítések továbbításra kerülnek az igazi e-mail címre és ezeket bármikor letilthatjuk, törölhetjük.

Követő alkalmazások kicselezése

Az iOS 13 rendszerben a felhasználóknak elég csak egy alkalommal megosztani helyzetüket egy alkalmazással. Amennyiben az a későbbiekben újra hozzá szeretne férni a helyzetünkhöz, akkor a rendszer kényszeríti az appot az újbóli engedélykérésre, így megakadályozza a folyamatos követést.

Videoszerkesztés

Az Apple végre lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy ugyanazokkal az eszközkészletekkel, opciókkal és szűrőkkel szerkessze a videókat, mint ahogy azt fotóival is teszi. El lehet forgatni a videót, alkalmazhatjuk a szűrőket, effekteket és a többit, melyek az iPhone kamera és fotó alkalmazásaiban találhatók.

Intelligens képrendszerezés

Az Apple újratervezte a fotó alkalmazást is, mérsékli a rendetlenséget és jobban kiszűri a másolatokat, illetve intelligens módon rendszerezi a fényképeket és videókat. Egy új kategória forma is megjelenik, mely AI segítségével a fotókat események szerint csoportosítja napra, hónapra és évre lebontva. Illetve egy új portrémód teszi szebbé a felvételeket.

Az audió megosztása

Az iOS 13 új intuitív hangmegosztásának köszönhetően csupán egy érintéssel megoszthatunk hangrészleteket más iOS felhasználóval, legyen szó egy film, egy dal vagy a valós életből származó hanganyagról. A funkció csak akkor működik, ha rendelkezünk AirPoddal.

Emlékeztetők megújulása

Az Apple teljesen átdolgozta az iOS 13 emlékeztető alkalmazását egy intuitívabb elrendezéssel, címkézett listákkal és más kapcsolatok megjelölésével. Az alkalmazás okosabb is lett: egyszerűen be kell írni az emlékeztetőt és az iOS tudni fogja, hogy mikor és hol értesítsen minket róla.

Részletesebb memoji testreszabás

Az iOS 13 kiadás lényegesen több testreszabást tesz lehetővé a Memoji számára, beleértve a sminket és a kiegészítőket is, a szemhéjfestéktől és rúzstól a kalapokig, szemüvegekig.

Memoji matricák

Az iOS 13-ban számos, új kifejezést felvonultató Memoji-matrica található, melyek a billentyűzet segítségével érhetőek el az iMessageben és más alkalmazásokban.

Apple térkép utcakép

Majdhogynem olyan mint a Google Street View, de mégis valahogy egyszerűbbnek tűnik. Egyenlőre még nincs benne annyi adat mint a Google térképében, év végére tervezik az Egyesült Államok, majd a későbbiek folyamán a világ többi részének feltérképezését.Szólj hozzá