Hirdetés

Amit a Google Stadiáról tudni lehet


2019 június 9. 07:00
Hirdetés

Lehullt a lepel a várva várt Google Stadia játékstream-szolgáltatásról.

A Google még márciusban, a GDC-n jelentette be a Stadia nevű szolgáltatását, mely platformtól függetlenül biztosítja felhasználóinak videojátékok elérését képernyővel és böngészővel rendelkező eszközön (okostévé, okostelefon, tablet). Nagy előnye, hogy nincs szükség a játékok letöltésére és telepítésére, mert a Google a felhőből streamel. Sőt a játékokat egy gombnyomással közvetíthetik a felhasználók, mi több a nézők is egyetlen gombnyomással csatlakozhatnak a streamer játékához.

A bejelentéskor még úgy szólt a fáma, hogy bármilyen böngészőn futtatható lesz a Stadia, de egyenlőre úgy néz ki, hogy a teszt időszakban csak Chromecast Ultrán lesz elérhető és várhatóan majd 2020-ban lesz kompatibilis más böngészőkkel és okoseszközökkel. A novemberben induló béta csak néhány országban lesz elérhető, amelyek között kis hazánk nem szerepel. Remélhetőleg jövőre hozzánk is eljut a Netflixre hajazó, felhőalapú szolgáltatás. Akik elsőként próbálhatják ki a Stadiát, azoknak a havidíjon kívül (9.99 euró) meg kell vásárolniuk egy kezdőcsomagot is, amely körülbelül 120 euróba fog kerülni. Ez tartalmazni fog egy három hónapos Pro-előfizetést, egy Stadia kontrollert, egy Chromecast Ultrát, egy elajándékozható háromhavi előfizetést és a Destiny 2 játékot DLC-kel együtt.

Jövőre elérhető lesz egy ingyenes verzió is, mely biztosítja a felhasználóknak a Google szerverek használatát, viszont meg kell venniük az összes játékot, mellyel játszani szeretnének. Akik a Pro-előfizetést választják, azok a régebbi játékokat el fogják tudni érni külön díj fizetése nélkül, viszont a legújabb címeket nekik is meg kell vásárolniuk. A két “előfizetés” között még különbség lesz, hogy a Pro esetében 4K felbontás, HDR és 60fps lesz biztosítva, melyhez combosabb sávszélességre (min. 30 Mbps) lesz szükség, míg az ingyenes verziónál a FullHD és 60fps valósul meg 20 Mbps sebességű internet mellett. A legalapszintűbb működéshez elegendő lesz a 10 Mbps sebesség is, de ez csak 720p/60fps megjelenést eredményez.

Az ígéretek szerint a játékok irányítása kompatibilis lesz más gyártók perifériáival is, de akik esetleg nem rendelkeznének ilyennel, azoknak ott lesz a Google által fejlesztett kontroller is, ami 69 dollárba fog kerülni.

Kezdésnek körülbelül 30 játék lesz elérhető, melyek között olyan címek találhatók, mint a Mortal Kombat 11, az Assassin's Creed Odyssey, a Tom Clancy's The Division 2, a Destiny 2, a Doom 2016, a Just Dance, az NBA 2K vagy a Shadow of the Tomb Raider. A paletta idővel bővülni fog, a Google ugyanis folyamatos tárgyalásokat folytat a nagyobb kiadókkal.

A GameStar beszámolója a Stadiáról itt érhető el.Szólj hozzá