A TikTok jobban védi ezentúl fiatal felhasználóit


2021 január 17. 11:00

A fiatalok védelmében új beállításokat vezet be a TikTok. Ideje volt...

A TikTok megállíthatatlanul tör előre és hódítja meg emberek millióit a világon. Már több mint egymilliárd aktív felhasználója van. Főként a fiatalokat szippantja be az app, a felhasználók nagy része ugyanis harminc év alatti. Kiváltképp a tizenévesek görgetik végeláthatatlanul a TikTokos tartalmakat. Vannak, akik naponta akár több órára is el tudnak merülni a pár másodperces videók tengerében. A népszerűségnek persze ára is van, hiszen rengetegen támadják a videomegosztó felületet. Az egyik legnagyobb felhasználói piacról, Indiából már ki is tiltották, illetve az Egyesült Államokban is rendesen rezgett a léc. Ráadásul több más közösségi felülettel ellentétben a TikTokra már 13 éves kortól lehet regisztrálni. Éppen emiatt a TikTok kénytelen volt jó pár változtatást eszközölni az adatvédelemmel kapcsolatban. 

Ezentúl a 13 és 15 év közötti felhasználók fiókjait alapértelmezettként privátra állítja a felület, azaz csak az ismerősök láthatják azok tartalmát. Ez a beállítás azonban bármikor átállítható nyilvánossá. Nem csak a láthatóság, hanem a komment szekció is szigorítást kap a legfiatalabb felhasználók esetében. Hozzászólásaikat vagy csak a barátok láthatják vagy senki. Mindemellett a feltöltött videóikat sem töltheti le és dolgozhatja fel más felhasználó. 

A 16 és 17 éves felhasználók esetében is bevezetnek néhány új adatvédelmi szabályt. Például feltöltött tartalmaikat csak az ismerőseik tölthetik le és használhatják fel saját videóikban. Ez egy alapértelmezett beállítás, amit bármikor módosíthatnak úgy, hogy tartalmaik letölthetőek legyenek.Szólj hozzá