Hirdetés

A Microsoft megveheti a TikTokot


2020 augusztus 4. 14:01
Hirdetés

Donald Trump támogatja, hogy egy amerikai cég vásárolja fel a TikTokot.

Donald Trump szeptember 15-én kitiltja az Egyesült Államokból a TikTokot, hacsak addig nem kerül az alkalmazás egy vagy több amerikai cég tulajdonába. Mi több, nem elég, hogy az elnök egy megbízható, “nagyon” amerikai cég vagy cégek befolyása alatt akarja tudni az elképesztően népszerű kínai appot, de hasznot is szeretne látni a megállapodásból. Elmondása szerint, ha már engedélyezik a működését, akkor azt fizessék is meg.

A Microsoft már elkezdte a felvásárlásról szóló tárgyalásokat az anyavállalattal, illetve a cégvezető, Satya Nadella Donald Trumppal is elbeszélgetett az esetleges megállapodásról, amit valószínűleg kedvezően fogadott az elnök. Nemrégiben ugyanis még ellenezte a Microsoft és TikTok együttműködését, de most már nem bánja, ha a cég tulajdonába kerül az app. A tech óriás egy blog bejegyzésében meg is említette, hogy az Egyesült Államok számára is biztosítva lesznek a megfelelő gazdasági előnyök, azaz az Államkincstárnak is csurran-cseppen majd valami.

A jelenleg ByteDance tulajdonában lévő alkalmazásra több ország is szúrós szemmel néz, illetve nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekintik. Indiában például már betiltásra is került a TikTok és az Egyesült Államok is igen közel volt ahhoz, hogy leállítsa az appot. Állítólag az elnök már augusztus 2-án kitessékelte volna a TikTokot, de végül több ellenérv hatására és a Microsofttal folytatott beszélgetése után meggondolta magát és egy igencsak szűkös határidőt szabott a probléma megoldására, azaz a felvásárlásra. Többen úgy vélik, hogy a rövid határidővel az elnök a Microsoftnak akar kedvezni, mert így az a sarokba szorított kínai appot akár áron alul is megszerezheti.
Habár az elnök az alkalmazás teljes bekebelezését szorgalmazza, a Microsoft egyelőre csak néhány piac felett venné át a gyeplőt. A tech vállalat az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon tervezi a TikTok megvásárlását és működtetését, illetve lehet, hogy más amerikai befektetőket is bevonnak az üzletbe. 

A Microsoft kihangsúlyozta, hogy gondoskodni fog arról, hogy a TikTok amerikai felhasználóinak minden személyes adata átkerüljön az USA-ba, és ott is maradjon. Az átállás után pedig az összes külsős szerveren tárolt adatot töröltetni fogja. A tech óriás azért hozzátette, hogy a tárgyalások még nagyon kezdeti szakaszban vannak és nincs semmi biztosíték arra, hogy születik bármiféle megállapodás.Szólj hozzá